Tìm hiểu sự khác biệt giữa hộp số sàn và số tự động

Hộp số sàn và số tự động có những ưu nhược điểm riêng, khác biệt về cấu trúc, cách lái, trải nghiệm lái xe đến độ an toàn khi sử dụng. Điều này đòi hỏi người sử dụng phải hiểu biết về loại hộp số trên xe, có như vậy mới làm chủ và vận hành xế cưng của mình một cách an toàn và thoải mái nhất.

Hãy đến với phần tư vấn của đại lý Hyundai Sông Hàn để hiểu rõ hơn về sự khác biệt này.

Nguyên lý hoạt động của hộp số sàn và tự động khác nhau như thế nào?

Hộp số sàn

Hộp số dùng để thay đổi tỉ số truyền nhằm thay đổi moment xoắn ở các bánh xe chủ động của ô tô, đồng thời thay đổi tốc độ chạy xe phù hợp với sức cản bên ngoài. Để cho xe có thể chuyển động, nó phải thắng được các sức cản trong khi chuyển động.

Hộp số tự động

Có 3 sức cản chính sau đây:

Sức cản lăn: Sức cản lăn thấp trên đường được trải nhựa và cao trên đường xấu.

Sức cản gió: Thấp khi tốc độ thấp và cao khi tốc độ cao, tuy nhiên, sự biến thiên này là không tuyến tính, khi tốc độ tăng gấp 2 thì sức cản có thể tăng gấp 4. Sức cản gió còn phụ thuộc vào hình dáng của xe.

Sức cản gradient trên đường dốc: Đường càng dốc thì sức cản càng lớn. Khả năng leo dốc lớn nhất còn thay đổi trong trường hợp xe kéo móoc.

Các bánh răng của hộp số sàn

Sự khác biệt chủ yếu giữa hộp số tự động và hộp số sàn là hộp số sàn thay đổi việc gài các bánh răng ăn khớp với nhau để tạo nên giá trị tỷ số truyền khác nhau giữa trục sơ cấp (nối liền với động cơ) và trục thứ cấp (nối liền với trục truyền ra các cầu chủ động). Trong khi ở hộp số tự động thì khác hẳn, bộ bánh răng hành tinh sẽ thực hiện tất cả những nhiệm vụ phức tạp đó.

Bánh răng của hộp số tự động

Ưu, nhược điểm của từng loại hộp số

Một trong những nguyên nhân chính giúp xe số sàn trở thành lựa chọn của nhiều người là cảm giác lái thú vị mà chiếc xe mang lại, người điều khiển có thể trải nghiệm chân thực sức mạnh của động cơ và chứng tỏ được “độ cứng” tay lái của mình. Đối với những ai có kỹ năng lái xe tốt, khả năng kiểm soát xe sẽ tốt hơn so với xe số tự động.

Ngoài ra, người sử dụng xe số sàn có thể tiết kiệm được một khoảng chi phí không nhỏ khi mua xe bởi giá thành thường rẻ hơn xe số tự động, hộp số tay hiếm khi cần sửa chữa, và chi phí chi phí bảo trì cũng ít tốn kém hơn vì hộp số tay hiếm khi cần sửa chữa, bảo trì và chi phí cũng không quá tốn kém.

Xe số sàn cho trải nghiệm lái chân thực nhưng cần nhiều kỹ năng

Tuy nhiên, việc điều khiển và xử lý tình huống với hộp số sàn khá khó khăn với người mới sử dụng do phải thực hiện nhiều thao tác phức tạp. Người lái đôi lúc sẽ cảm thấy căng thẳng khi vừa phải tập trung quan sát đường đi, vừa phải thực hiện khá nhiều thao tác.

Chính vì thế sẽ gây bất tiện và khó chịu cho người lái mỗi khi gặp trường hợp tắc đường, kẹt xe. Đặc biệt, đối với những người lớn tuổi hoặc có vấn đề về sức khỏe, việc phải làm việc liên tục với bộ ly hợp có thể khiến chân bị đau nhức, gây khó khăn trong quá trình điều khiển.

Ngược lại, bằng cách loại bỏ các thao tác cắt bỏ ly hợp và chuyển số thường xuyên, người lái xe số tự động sẽ giảm bớt mệt mỏi khi vận hành xe, nhất là trên đường đô thị đông đúc. Đồng thời, hộp số tự động tránh cho động cơ và dòng dẫn động không bị quá tải, giúp xe dễ dàng khởi động giữa dốc, tăng ga không bị giật và khó chết máy khi chuyển số.

Lái xe số tự động thoải mái hơn, nhất là khi đi đường đông đúc

Thông thường, do cấu trúc hộp số tự động phức tạp hơn nên động cơ phải chịu tải nhiều dẫn đến mức tiêu hao nhiên liệu cao hơn so với xe số sàn. Khi hộp số gặp bất cứ trục trặc gì, việc khắc phục và chi phí sửa chữa sẽ cao hơn, các hộp số đời mới sử dụng hệ thống điều khiển điện tử thì càng tốn kém. Dù giảm bớt các thao tác giúp người lái tập trung hơn, nhưng đôi lúc cũng gây ra sao lãng bởi những hành động cá nhân như sử dụng điện thoại, trang điểm… gây mất an toàn khi điều khiển xe.

Hiện nay, với sự phát triển của khoa học kỹ thuật, hộp số tự động đã dần nâng cao độ tin cậy và bền bỉ, thêm vào đó là được niêm phong kín cũng như chế độ bảo hành lâu dài nên ít khi hư hỏng, do đó càng được nhiều tin dùng. Mức tiêu hao nhiên liệu cũng giảm dần khi các hãng xe không ngừng phát triển công nghệ mới.

Cảm ơn đội ngũ tư vấn của đại lý Hyundai Sông Hàn đã hỗ trợ chúng tôi hoàn thành bài viết này!

Theo Tien Nguyen (OtoS)

Bài viết liên quan

Làm thế nào để kéo dài tuổi thọ cho động cơ ô tô

Động cơ được xem là “trái tim” trên mỗi chiếc xe ô tô. Đây là bộ phận quan trọng và đắt tiền nhất trên xe hơi. Tuy nhiên, trong quá trình sử dụng việc thiếu kiến thức bảo dưỡng bộ phận này khiến động cơ ô tô thường mắc phải những hỏng hóc đáng tiếc…Vậy làm thể nào để kéo dài tuổi cho thọ động cơ ô tô, hãng cùng đến với phần tư vấn của chuyên gia kỹ thuật đại lý Sài Gòn Ford.

Tuổi thọ của xe hay động cơ được tính theo số km mà xe đã chạy được.

Động cơ được sử dụng trong các loại xe ô tô ngày nay đều là động cơ đốt trong, sử dụng nhiên liệu là xăng hoặc dầu diesel. Trong khuôn khổ bài viết này, hãy cùng các chuyên gia kỹ thuật Sài Gòn Ford tìm hiểu về những yếu tố tác động đến tuổi thọ động cơ đặc biệt là cách bảo dưỡng chăm sóc để có thế kéo dài tuổi thọ cho động cơ ô tô.

Tuổi thọ trung bình của một động cơ trên ô tô?

Theo các chuyên gia của Sài Gòn Ford, đa số ô tô đều vận hành trên đường nên tuổi thọ của xe hay động cơ được tính theo số km mà xe đã chạy được, đây là một tiêu chuẩn để đánh giá độ bền của động cơ.

Tuổi thọ của động cơ phụ thuộc rất lớn vào việc sử dụng và bảo dưỡng như thế nào. Trên thế giới có ghi nhận trường hợp xe chạy trên 1 triệu kilomet vẫn tiếp tục vận hành tốt, tuy nhiên cũng có trường hợp hư hỏng động cơ khi xe chạy chỉ vài chục ngàn kilomet do bảo dưỡng kém.

Việc thay thế phụ tùng, dùng nhớt kém chất lượng cũng phần nào ảnh hưởng đến độ bền động cơ.

Yếu tố nào ảnh hưởng đến tuổi thọ của động cơ ô tô

Có rất nhiều nguyên nhân ảnh hưởng đến tuổi thọ của động cơ, trong đó quan trọng nhất là yếu tố về chế độ bảo dưỡng. Nếu bạn không kiểm tra, bảo dưỡng động cơ ô tô đúng định kỳ hoặc chế độ bảo dưỡng kém sẽ trực tiếp làm tổn hại đến tuổi thọ động cơ. Bên cạnh đó, việc thay thế phụ tùng, dùng nhớt kém chất lượng cũng phần nào ảnh hưởng đến độ bền động cơ.

Một yếu tố cũng không kém phần quan trọng ảnh hưởng đến tuổi thọ động cơ chính là điều kiện sử dụng. Nếu động cơ xe luôn vận hành trong điều kiện khắc nghiệt về tải trọng như việc xe thường xuyên chở quá tải, thường xuyên sử dụng ở đường đèo dốc, đường kẹt xe… sẽ tác động đến tuổi thọ động cơ. Bên cạnh đó, việc động cơ vận hành trong điều kiện nhiệt độ môi trường quá nóng hay quá lạnh, môi trường nhiều bụi, ẩm ướt, nhiễm mặn hay khởi động quá nhiều lần sẽ khiến tuổi thọ động cơ giảm dần.

Thường xuyên kiểm tra, bảo dưỡng động cơ

Ngoài ra, cấu tạo của động cơ cũng là yếu tố quyết định đến độ bền của bộ phận này. Bởi động cơ của mỗi loại xe khác nhau, cấu trúc vật liệu của mỗi hãng sãn xuất động cơ cũng khác nhau.

Làm thế nào để kéo dài tuổi thọ cho động cơ ô tô

Để bảo vệ chiếc xe cũng như động cơ, người chủ xe cần chú ý khi bảo dưỡng động cơ đúng thời điểm.

Thực hiện việc bảo dưỡng đúng định kỳ theo khuyến nghị của nhà sản xuất hoặc những cảnh báo bảo dưỡng trên xe báo (thông thường các cảnh báo này thường xuất hiện trên màn hình hiển thị thông tin của xe). Khi xe sử dụng ở điều kiện khắc nghiệt thì việc bảo dưỡng sẽ được thực hiện thường xuyên hơn. Chẳng hạn như sau khi đi xe qua các khu vực ngập nước hay thường xuyên sử dụng ô tô trong mùa mưa, bạn nên mang xe đến các đại lý để kiểm tra tình trạng động cơ.

Sử dụng nhớt đúng cấp chất lượng khuyến nghị, sử dụng phụ tùng bảo dưỡng chính hãng, nguồn gốc rõ ràng và đảm bảo chất lượng. Sử dụng nhiên liệu sạch và thường xuyên làm sạch hốc gió để đảm bảo luồng khí di chuyển quanh động cơ.

Cảm ơn đội ngũ tư vấn của đại lý Sài Gòn Ford đã hỗ trợ chúng tôi hoàn thành bài viết này!

Theo OtoS.vn

246 Bình luận

 1. Corina Bremmer said:

  Great info and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 2. dedicated servers said:

  Somebody necessarily help to make critically posts I might state. This is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the research you made to create this actual submit incredible. Wonderful job!

 3. cloud hosting wordpress said:

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 4. painting contractors Kennewick WA said:

  Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks!

 5. The general insurance said:

  You actually make it seem really easy along with your presentation but I find this matter to be really something that I think I might never understand. It sort of feels too complicated and very large for me. I’m taking a look ahead to your subsequent submit, I?¦ll try to get the dangle of it!

 6. the general home insurance said:

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 7. Jason Spencer Student Loan said:

  Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a applicable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast offered vibrant clear concept

 8. jual tabung pemadam api said:

  obviously like your web site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I’ll definitely come back again.

 9. independent hostels said:

  I just couldn’t depart your website prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 10. dha exam said:

  Perfect piece of work you have done, this web site is really cool with wonderful information.

 11. jual alat pemadam api said:

  What i do not understood is if truth be told how you’re now not actually much more smartly-preferred than you might be now. You are very intelligent. You already know therefore significantly in terms of this topic, produced me for my part believe it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it’s something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. Always take care of it up!

 12. jual alat pemadam api said:

  I found your blog website on google and verify a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to reading more from you in a while!…

 13. jual alat pemadam api said:

  Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website, how can i subscribe for a weblog web site? The account helped me a applicable deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast provided shiny clear idea

 14. iklan online said:

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 15. buy weed online said:

  I used to be recommended this website by my cousin. I am now not sure whether this publish is written through him as no one else recognise such special about my problem. You are amazing! Thank you!

 16. smartphone casinos said:

  I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Reading this info So i’m satisfied to convey that I have a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indisputably will make certain to don’t omit this site and give it a glance regularly.

 17. http://sitecell.dk said:

  Hi there, I discovered your web site by way of Google even as looking for a comparable matter, your web site came up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 18. line tv said:

  I like this post, enjoyed this one thanks for posting. “No man is wise enough by himself.” by Titus Maccius Plautus.

 19. gambling systems said:

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 20. no credit check loans said:

  I just could not leave your site prior to suggesting that I really loved the usual information an individual provide in your visitors? Is going to be again often to investigate cross-check new posts

 21. best Okavango Delta safaris said:

  With almost everything which seems to be developing within this area, a significant percentage of viewpoints are very radical. Even so, I appologize, but I can not subscribe to your whole suggestion, all be it exciting none the less. It looks to me that your remarks are not totally justified and in reality you are your self not really totally certain of your argument. In any event I did enjoy reading it.

 22. when to visit Mount Kenya said:

  I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 23. landscapes said:

  I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 24. the geico auto insurance quote said:

  Im no longer certain the place you’re getting your information, but great topic. I must spend a while studying much more or figuring out more. Thank you for magnificent information I used to be in search of this information for my mission.

 25. noticia dos famosos said:

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 26. le morne brabant mauritius things to do said:

  Simply desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 27. supplements vitamins said:

  whoah this weblog is magnificent i like studying your posts. Keep up the great work! You already know, many persons are searching around for this info, you can aid them greatly.

 28. http://goaldigger.dk/ said:

  Hi there, I discovered your blog by way of Google whilst looking for a similar matter, your site came up, it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 29. checks said:

  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 30. Moremi tours said:

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to exchange methods with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

 31. Bushman said:

  I just like the valuable information you supply to your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I am reasonably certain I’ll learn plenty of new stuff proper right here! Good luck for the next!

 32. ponta do ouro camping said:

  Excellent blog here! Additionally your web site rather a lot up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 33. Mehr zum Thema said:

  I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 34. Offizielle Quelle ... said:

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 35. den Artikel finden Sie hier said:

  An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 36. Mehr entdecken ... said:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 37. Weblink said:

  Very nice info and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 38. chat said:

  Good info and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 39. Vollstandiger Bericht said:

  Along with everything that appears to be building within this particular subject matter, a significant percentage of viewpoints happen to be relatively refreshing. On the other hand, I am sorry, but I can not give credence to your entire plan, all be it refreshing none the less. It would seem to everyone that your commentary are not entirely rationalized and in actuality you are generally your self not wholly certain of the point. In any case I did take pleasure in reading it.

 40. Navigieren Sie zur Seite said:

  Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect web-site.

 41. Ronaldo vs Messi said:

  Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you are a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future. I want to encourage you to continue your great work, have a nice day!

 42. Israel Kitsmiller said:

  Very interesting topic, thanks for posting. “What passes for optimism is most often the effect of an intellectual error.” by Raymond Claud Ferdinan Aron.

 43. CreditlCardslForPeopleWithBadiCredits.com said:

  Throughout this grand design of things you get an A with regard to effort. Exactly where you actually misplaced everybody was in the particulars. You know, as the maxim goes, details make or break the argument.. And it couldn’t be more accurate here. Having said that, allow me say to you just what did deliver the results. Your article (parts of it) can be pretty convincing and that is probably the reason why I am making the effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, although I can notice a leaps in reason you come up with, I am not really sure of exactly how you seem to unite your points which in turn make the final result. For the moment I will, no doubt yield to your position however wish in the future you actually link your dots better.

 44. kala jadu said:

  I like this site very much, Its a rattling nice position to read and obtain info . “A little in one’s own pocket is better than much in another man’s purse.” by Miguel de Cervantes.

 45. marketing1on1 said:

  of course like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the reality then again I will surely come again again.

 46. Laser said:

  Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 47. crop tops instagram said:

  I wanted to put you one very small observation so as to say thanks over again considering the superb basics you have shown on this website. This has been incredibly generous of people like you to present openly just what numerous people could possibly have sold for an ebook to help with making some cash for themselves, particularly now that you might well have done it if you ever wanted. The advice in addition worked as a fantastic way to recognize that someone else have the same fervor like mine to learn a great deal more in regard to this condition. Certainly there are numerous more enjoyable periods in the future for folks who read your blog.

 48. Stream film said:

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was once a leisure account it. Glance complicated to more brought agreeable from you! However, how can we communicate?

 49. Streaming film said:

  It is really a nice and useful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 50. Jason Spencer Dallas said:

  The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 51. sohbet said:

  Nice post. I be taught something more difficult on totally different blogs everyday. It can always be stimulating to read content from other writers and follow slightly one thing from their store. I’d prefer to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your net blog. Thanks for sharing.

 52. sohbet odaları said:

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I?¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 53. cheap bargains com said:

  Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

 54. iOS jailbreak said:

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think about if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could undeniably be one of the best in its niche. Great blog!

 55. Versicherungen said:

  I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 56. video production services said:

  whoah this blog is great i love reading your posts. Keep up the great work! You know, many people are looking around for this information, you could help them greatly.

 57. hudson valley video production said:

  you are really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a magnificent job on this topic!

 58. jason spencer dallas said:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 59. Tanzania said:

  This design is wicked! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 60. free dating sites said:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 61. jason spencer dallas said:

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss downside? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 62. lodges near Dodoma said:

  I just could not leave your web site prior to suggesting that I extremely loved the standard information an individual provide in your guests? Is going to be again steadily in order to investigate cross-check new posts.

 63. bankers life life insurance said:

  Thanks for one’s marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back very soon. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice evening!

 64. bankers life policy said:

  I’ll right away snatch your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know so that I may subscribe. Thanks.

 65. Hayford film management said:

  What i do not realize is in fact how you are not actually much more smartly-liked than you may be now. You are very intelligent. You understand therefore significantly in relation to this topic, produced me in my view imagine it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs excellent. Always care for it up!

 66. sage productions said:

  Hello, i think that i noticed you visited my website thus i came to “return the prefer”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your concepts!!

 67. dowry deaths said:

  Hello very nice website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionallyKI am happy to seek out a lot of useful information right here within the publish, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 68. women education said:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 69. fake id templates said:

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 70. download fake id said:

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nonetheless I’m experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 71. Allstate auto insurance agents said:

  I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I?¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 72. Martinique said:

  I was very pleased to seek out this internet-site.I wished to thanks on your time for this wonderful read!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 73. Botswana said:

  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 74. https://studentloanforgiveness.com said:

  you are really a excellent webmaster. The website loading pace is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a great task on this topic!

 75. safari Botswana said:

  Hello there, I discovered your website by the use of Google while looking for a related matter, your web site got here up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 76. Farmers auto insurance said:

  hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon..

 77. big game hunting said:

  I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 78. vacation cabins TN said:

  It’s really a nice and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 79. singapore cheat wife said:

  I do not even know how I stopped up right here, however I thought this put up was great. I don’t understand who you might be but certainly you are going to a famous blogger in case you are not already 😉 Cheers!

 80. jason spencer dallas said:

  Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 81. jason spencer dallas said:

  I’m impressed, I need to say. Actually hardly ever do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me inform you, you have got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very pleased that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.

 82. http://addistontexas.net said:

  I carry on listening to the reports speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 83. catch cheat spouse said:

  I’m not sure the place you’re getting your information, however great topic. I must spend some time studying much more or figuring out more. Thank you for great information I was searching for this information for my mission.

 84. design Enatimedia said:

  I think this website holds some very fantastic info for everyone :D. “This is an age in which one cannot find common sense without a search warrant.” by George Will.

 85. secret investigation said:

  I beloved up to you will receive performed proper here. The cartoon is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you want be delivering the following. ill unquestionably come more earlier once more since precisely the same nearly very frequently inside case you protect this increase.

 86. overseas investigations said:

  Hi, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 87. private investigator singapore said:

  Hey very cool blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to find a lot of useful info here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 88. pre-employment check said:

  I’d should test with you here. Which is not one thing I usually do! I enjoy reading a publish that will make people think. Also, thanks for permitting me to comment!

 89. process server service said:

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 90. Sossusvlei said:

  Good day I am so grateful I found your weblog, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb work.

 91. Etosha national park said:

  I really like your writing style, good information, regards for putting up :D. “Kennedy cooked the soup that Johnson had to eat.” by Konrad Adenauer.

 92. professional investigations said:

  I just could not leave your website before suggesting that I really loved the usual information an individual provide for your visitors? Is going to be back ceaselessly to check up on new posts.

 93. Gorongosa National Park said:

  Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 94. professional detectives said:

  I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I certainly liked reading all that is written on your site.Keep the aarticles coming. I loved it!

 95. Mozambique beach resorts said:

  Undeniably believe that that you stated. Your favorite reason appeared to be at the internet the easiest thing to have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks consider concerns that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the highest and defined out the entire thing with no need side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 96. Bazaruto Island said:

  Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 97. tour operators in Mozambique said:

  The subsequent time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my option to read, however I really thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you might fix for those who werent too busy searching for attention.

 98. overseas detectives said:

  Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for first-time blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 99. worker moonlighting said:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 100. surveillance said:

  You made some nice points there. I looked on the internet for the subject and found most individuals will go along with with your blog.

 101. process server service said:

  Very good site you have here but I was wondering if you knew of any forums that cover the same topics discussed here? I’d really love to be a part of online community where I can get feedback from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Kudos!

 102. 海外婚禮 said:

  I just like the helpful info you provide to your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly. I’m relatively certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 103. investigators agency said:

  Hey there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 104. Kenya said:

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with my Facebook group. Chat soon!

 105. fees private eyes said:

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 106. Maasai mara national reserve said:

  Howdy very nice website!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also…I am glad to find so many helpful info right here within the publish, we want work out more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 107. investigation singapore said:

  I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 108. Nairobi national park said:

  I like the valuable information you supply on your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am relatively certain I’ll be told lots of new stuff proper here! Best of luck for the next!

 109. detective services said:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 110. Kenya safari lodges masai mara said:

  Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 111. fees private eyes said:

  I’m typically to running a blog and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your website and hold checking for brand spanking new information.

 112. the investigators said:

  Keep up the excellent work, I read few content on this website and I conceive that your web blog is real interesting and has circles of wonderful information.

 113. mystery shopper said:

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 114. Mauritius said:

  I truly appreciate this post. I?¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

 115. real ig followers said:

  I just couldn’t leave your website prior to suggesting that I really enjoyed the usual information a person provide on your visitors? Is gonna be again frequently to check out new posts.

 116. jason spencer dallas said:

  There are some attention-grabbing deadlines in this article however I don’t know if I see all of them middle to heart. There’s some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as effectively

 117. Grand Baie said:

  Excellent website. A lot of helpful information here. I’m sending it to some pals ans also sharing in delicious. And certainly, thanks to your sweat!

 118. Black river gorges national park said:

  I conceive this web site holds some rattling excellent information for everyone :D. “Nothing surely is so disgraceful to society and to individuals as unmeaning wastefulness.” by Count Benjamin Thompson Rumford.

 119. lodge Mauritius said:

  I am no longer sure where you are getting your information, but great topic. I must spend a while finding out much more or figuring out more. Thanks for wonderful information I was searching for this info for my mission.

 120. secret investigator said:

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are looking to trade methods with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 121. husband cheat said:

  Very interesting points you have noted, thanks for posting. “Great is the art of beginning, but greater is the art of ending.” by Henry Wadsworth Longfellow.

 122. list of businesses said:

  Good day very cool site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to search out numerous useful info right here in the put up, we’d like work out more techniques in this regard, thanks for sharing.

 123. Mp3 Free Download said:

  Thank you for some other excellent article. Where else may just anyone get that type of info in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

 124. Tese de Doutorado said:

  Good post. I learn one thing tougher on different blogs everyday. It’ll always be stimulating to read content from other writers and observe a bit one thing from their store. I’d desire to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 125. Bangladeshi email list said:

  you’re in point of fact a excellent webmaster. The site loading pace is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a wonderful activity in this matter!

 126. appartamenti said:

  This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

 127. Australian business directory list said:

  Thanks for some other informative blog. The place else could I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I have a mission that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such information.

 128. UK business directory database said:

  Throughout the great pattern of things you’ll secure an A just for hard work. Where exactly you actually misplaced me personally was on all the details. You know, they say, the devil is in the details… And it couldn’t be much more accurate at this point. Having said that, allow me inform you precisely what did work. The article (parts of it) can be really powerful and that is possibly the reason why I am taking an effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. 2nd, despite the fact that I can easily see a jumps in reason you make, I am not certain of how you appear to connect your details which in turn produce the final result. For the moment I will, no doubt yield to your issue but hope in the future you connect your facts much better.

 129. different types of adventure sports said:

  Very good website you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics discussed here? I’d really love to be a part of online community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 130. arguments against trophy hunting said:

  What¦s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other customers like its helped me. Great job.

 131. African safari tour operators said:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 132. Asian culture said:

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 133. fitness monitor said:

  Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 134. Latisse said:

  Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care

 135. Combined insurance quotes said:

  Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 136. Liberty insurance quote said:

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!

 137. Distributor Jual pemadam kebakaran said:

  Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 138. Jual alat pemadam kebakaran said:

  Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 139. Jason spencer student loan relief said:

  Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 140. jason spencer dallas said:

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 141. Jason spencer student loan relief said:

  Hi there, simply turned into alert to your weblog thru Google, and located that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you happen to proceed this in future. Many other folks will likely be benefited out of your writing. Cheers!

 142. jason spencer dallas said:

  What i do not realize is actually how you are not really much more smartly-preferred than you might be now. You’re so intelligent. You already know thus significantly relating to this topic, produced me in my opinion believe it from so many varied angles. Its like women and men aren’t interested except it is something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. Always deal with it up!

 143. jason spencer dallas said:

  F*ckin’ awesome things here. I am very glad to look your post. Thanks a lot and i’m taking a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 144. Jason spencer student loan relief said:

  I do love the manner in which you have presented this specific challenge plus it really does provide me personally some fodder for consideration. Nonetheless, coming from just what I have observed, I basically hope when the actual responses pack on that individuals stay on issue and in no way start upon a soap box of some other news of the day. All the same, thank you for this fantastic piece and though I can not concur with the idea in totality, I regard your viewpoint.

 145. Jason spencer student loan relief said:

  Hey! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 146. Jason spencer student loan relief said:

  My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a few of the subjects you write regarding here. Again, awesome web site!

 147. Safeway insurance quote said:

  My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 148. safeway home insurance said:

  Very nice article and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thank you 🙂

 149. unicorn frappe 100ml said:

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 150. unicorn frappe 100ml said:

  I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 151. Free Gay Cam Sex said:

  I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this problem?

 152. https://studentloanforgiveness.com/jason-spencer-dallas-jason-spencer-dallas-texas-founder-of-student-loan-relief-inc-2 said:

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 153. http://www.jasonspencer.com said:

  Good ?V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 154. Jason Spencer Dallas said:

  I used to be recommended this web site by means of my cousin. I’m now not certain whether or not this publish is written by way of him as no one else understand such specified about my problem. You are wonderful! Thank you!

 155. jason michael spencer said:

  Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 156. email hosting said:

  Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 157. hunting in Namibia said:

  It¦s actually a cool and useful piece of information. I¦m satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 158. Morocco Tours said:

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i am satisfied to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot no doubt will make certain to don?¦t put out of your mind this website and give it a look regularly.

 159. a course in miracles said:

  I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 160. book said:

  Very nice post and straight to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks 🙂

Top